Pomazánky od A do Z pro Vás zaslala - Majena

 

 

  Bulharská pomazánka

 

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.

Salám    umeleme   na   masovém   strojku   nebo  nastrouháme     na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.

 

 

 

Čertova pomazánka

 

Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl.

Rybu   pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.

Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.

 

 

 

 

Česneková pomazánka

 

150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.

 

 

Česneková pomazánka II.

 

3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.

Do misky dáme máslo a sýr a promícháme.   Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.

Vhodné na jednohubky i na chlebíčky.

 

 

 

 

Česneková pikantní pomazánka

 

1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.

Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady.

Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.

 

 

Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami

 

200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz).

Sýr najemno nastouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.

Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky.

Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.

 

 

 

 

Česneková pomazánka - výborná

 

Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku,

na ozdobení paprika.

Dáme  uvařit   vejce,  mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom

na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí

asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!

 

 

Česneková pomazánka z tvrdých sýrů

 

200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice.

Sýry   nastrouháme   na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.

 

 

 

 

Česnekovo-sýrová pomazánka

 

2 lžíce margarínu, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam).

Margarín, tavený sýr a pomazánskové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí.

Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení).

Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.

 

 

Dobrá pomazánka na chlebíčky

 

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice.  Na  velmi   malé   kostičky  nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo.   Přidáme   tavený   sýr,   majolku a hořčici

a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.

 

 

 

 

Falešná humrová pomazánka

 

Filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka.

Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.

 

 

Falešný humr

 

1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.

Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.

 

 

 

 

Hamina

 

cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti,

slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli.

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

 

 

Játrová pomazánka

 

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g),

2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.

 

 

 

 

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

 

1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku,                asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme.

Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.

Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.

 

 

 

 

Jednoduchá krabí pomazánka

 

250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón      a pórek na ozdobu.

Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená  nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme               s tatarkou a mažeme na veku.

 

 

 

 

Kapiová pomazánka

 

Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu,

1 malá cibule, sůl, pepř.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš  tuhá,  můžeme přidat  trošku  vody z kapií.

Posolíme a popepříme.  Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.

 

 

 

 

Krabí pomazánka

 

1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.

Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.

 

 

 

 

Krabí pomazánka II

 

větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl.

Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká .

 

 

 

 

Křenová pomazánka

 

1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

 

 

 

 

Křenová pomazánka


100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.
Smícháme  křen  s  majonézou.   Do   křenové   majonézy   přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.

 

 

 

 

Křenová pomazánka se salámem

 

200 g měkkého   salámu,    4 lžíce  strouhaného  křenu,   1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl.

Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část    vajec   nakrájených   na   kostičky,   přisolíme  dle     chuti      a promícháme.

Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.

 

 

 

 

Letní pomazánka

 

1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.

Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

 

 

 

 

Lososová pomazánka

 

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla,            1  cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.

Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.

 

 

 

 

Maďarská pomazánka

 

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu,                    4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa,

4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl.

Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !!!

 

 

 

 

Míchaná sýrová pomazánka

 

2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky,

3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice.

Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře  promícháme.  Můžeme  též   připravovat v   elektrickém šlehači.    Mažeme    na    chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.

 

 

 

 

Mňam krabí pomazánka

 

balení krabích tyčinek, 1 majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.

Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.

 

 

 

 

Mozaiková pomazánka

 

200g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule,

1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka.

Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.

Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou   plníme   čerstvou   papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů...

 

 

 

 

Mrkvová pomazánka s křenem

 

100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr.

Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

 

 

 

 

Mrkvová pomazánka s křenem II.

 

300 g mrkve, 1 majolka, křen dle chuti, cibule, 1 lžička obyčejné hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř

Zeleninu     nastrouháme,      smícháme  s  ostatními  přísadami        a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem.

 

 

 

 

Očková pomazánka

 

Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe).

Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.

 

 

 

 

Ostrá pomazánka

 

200 g taveného smetanového  sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka,

2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl.

Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.

 

 

 

  Paštiková pomazánka

Játrová paštika, kečup, strouhaná cibule, hořčice, sladkokyselá okurka, sůl, pepř a majolka.

 

 

 

 

Pažitkové žervé

 

Tavený sýr, povolené máslo, sůl, mletý pepř, pažitka.
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme  jemně posekanou pažitku.

 

 

 

 

Pepkova pomazánka

 

150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, 1 cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron.

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.

 

 

 

 

Pikantní mrkvová pomazánka

 

3 obdélníčky  měkkého  taveného sýra (150-180 g),   2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc),

1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla.

Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.

 

 

 

 

Pikantní pomazánka

 

1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl.

Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme

a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.

 

 

 

 

Pikantní pomazánka ála celer

 

1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody.

Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na   struhadlo   nakapeme   citronku a nastrouháme celer střídavě   s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem.

 

 

 

 

Pikantni pomazánka na chlebíčky

 

250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy.
Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem).

Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka.

Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.

 

 

 

 

Pikantní rybí pomazánka z olejovek


1 krabice olejovek, 1 tavený smetanový sýr, 50 g másla, 1 kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl.
Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu.

 

 

 

 

Pomazánka "á la" humr


400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.
Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti.
Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky

veky a nahoru položíme plátek citrónu.

 

 

 

 

Pomazánka na chlebíčky

 

300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, 1 velká cibule,

4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř.

Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme.

Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).

 

 

 

 

Pomazánka všehochuť

 

100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl.

Máslo utřeme,   přidáme   jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.

 

 

 

 

Pomazánka z celeru

 

150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.

Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou

a promícháme s majonézou.

 

 

 

 

Pomazánka z cizrny

 

1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g).

Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme   přes   noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

 

 

 

 

Pomazánka z krabích tyčinek 1

 

Balíček   krabích   tyčinek,  1 nízkotučné pomazánkové máslo,          3 stroužky česneku, sůl.

Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek

a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté" pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající).

 

 

 

 

Pomazánka z krabích tyčinek 2

 

krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu.

Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou.

 

 

 

 

Pomazánka z krabích tyčinek 3

 

krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek.

K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev

a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru,

jak máte rádi.

 

 

 

 

Pomazánka z lučiny

 

Lučina, 2 lžíce kečupu a 2 stroužky česneku.

 

 

 

 

Pomazánka z lučiny

 

2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev, 3 lžíce moučkového cukru.

Lučinu   utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo.

 

 

 

 

Pomazánka z míchaných vajec

 

3 vejce, sůl, 30 g másla, lžíce smetany, pažitka, pepř, 60 g měkkého sýra.

Trošičku jiná míchaná vajíčka, která se mažou na chlebíčky. Vejce smícháme se smetanou a na másle je umícháme. Ještě do teplých vajíček vmícháme sýr a všechno rozmixujeme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku nebo petržel

a natíráme na černý chléb a zdobíme zeleninou.

 

 

 

  Pomazánka z olejovek

1 olejovky, 2 žervé, cibule a sladkokyselá okurka.
 

 

 

 

 

Pomazánka z paštiky

 

1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibulová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice.

Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.

 

 

 

  Pomazánka z treščích jater

2 krabičky tresčích jater, cibule, 1 - 2 vejce, pažitka a dochutíme solí.
 

 

 

 

 

Pomazánka z tresčích jater.

 

100gr. másla, tresčí játra z konzervy, citrónová šťáva, půl litru mléka, lžíce hrubé mouky, kousek cibule, lžička sekané pažitky.
Uvaříme kašičku z mléka a mouky. Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemně sekanou cibulku,  pažitku a citrónovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citrónovou šťávou, zdobíme petrželkou, plátky rajčat,  okurek a sypeme cibulkou najemno nakrájenou.

 

 

 

 

Pomazánka z tresčích jater

 

60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla,      2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka.

Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky.

Sypeme nakrájenou pažitkou.

 

 

 

 

Pomazánka z tuňáka

 

2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu,

1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř.

Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít).   Nastrouháme vejce, přidáme   všechny   další   ingredience   a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.

 

 

 

 

Pomazánka z uherského salámu

 

100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelelné papriky, 2 vejce, petrželka, sůl.

Máslo   trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli   dvakrát   umeleme   na   masovém   strojku a   zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou.

 

 

 

 

Pomazánka z uzeného sýra.
50gr. másla,vařený žloutek,200gr.uzeného sýra.
Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.

 

 

 

 

Pomazánka z vajec a salámu.

 

2 vejce,100gr. salámu,100gr. másla,1lžíce hořčice, okurka.
Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka.

 

 

 

 

 

Pomazánka z vaječných žloutků

 

150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka.

Máslo umícháme se solí, hořčicí a utřenými vaječnými žloutky, osolíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme. Natíráme na chléb a povrch posypeme posekanými vaječnými bílky a pažitkou.

 

 

 

 

Pomazánka ze sardinek

 

1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester.

Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje

ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.

 

 

 

 

Pomazánka ze škvarků

 

250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl.

Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli.

Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.

 

 

 

 

Provensálská pomazánka

 

200 g   Lučiny,    1 lžíce másla nebo ramy,    2 stroužky česneku,  cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti.

Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.

 

 

 

 

Rybí pomazánka

 

Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl.  Vše dobře promícháme.

 

 

 

 

Rybí pomazánka

 

Do základní tvarohové pomazánky vmícháme sardinky se zeleninou (olej scedíme), přidáme trochu hořčice a kečupu.

 

 

 

 

Rybí pomazánka


4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky.
Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané   žloutky s olejovkami.    Podle   potřeby   přidáme   olej   z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.

 

 

 

 

Rybí pomazánka bez kostí

 

1 cibule, pomazánkové   máslo  neochucené   Madeta,   sardinky      v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice.

V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme),   pomazánkové máslo,   lžičku plnotučné hořčice,   sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.

 

 

 

 

Rybí pomazánka s avokádem

 

1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl.

Avokádo   oloupeme  a   rozmačkáme,   přidáme   tvaroh,  sardinky   a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí

a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.

Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

 

 

 

 

Rychlá lososová pomazánka

 

Balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení.

Nakrájíme   na   drobno   cibulku  a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme.  Dochutíme šťávou z citrónu.

 

 

 

 

Rychlá vajíčková pomazánka

 

4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka.

Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř.

Jemnou  pomazánku  vložíme  na  chvíli do lednice a podáváme       s vekou,   bagetou či celozrnným   pečivem - ideální  v  kombinaci     s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.

 

 

 

 

Salámová pomazánka

 

250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.

Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.

Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.

 

 

 

 

Silvestrovská pomazánka

 

Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.

Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme,

smícháme  s  rozmačkanými  sardinkami,   nasekanými vejci, cibulí, se  sardelovou  pastou  a  majonézou.  Podle  chuti  okořeníme solí    a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.

 

 

 

 

Sloní mls

 

1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.

V kastrůlku   lehce    zahříváme   ocet,    olej,  kečup,  hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit).

Do   vychladlé   směsi  přidáme  nastrouhaný  nebo  umletý  salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.

 

 

 

 

 

Sloní mlsanec

 

2  lžíce octa,   2 lžíce   kečupu,    2 lžíce hořčice,    2 lžíce oleje,        1 velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu,

4 sterilované okurky, 1 majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky).

Ocet,  olej,  kečup,  hořčici  promícháme a  svaříme.  Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec   majonézu a   trošku   pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet.

Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.

 

 

 

 

Sloní žrádlo

 

500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu,

1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru.

Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku,

vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.

 

 

 

 

Sloní žrádlo II.

 

1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky.
Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru,

1 lžička chilli.

Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou

si připravíme   tak, že olej,    ocet,    protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.

 

 

 

 

Světová pomazánka na chlebíčky

 

3  větší vařené  brambory, 1 střední cibule,  lžíce plnotučné  hořčice, 1 majolka, nebo bílý jogurt, sůl.

Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!

 

 

 

  Sýrová pomazánka

300 g strouhaného eidamu (30%), buď žervé nebo imperiál nebo mazlavý tavený sýr, rozmačkaný česnek a lehká majolka.

 

 

 

  Sýrová pomazánka

Tavený sýr, tvaroh, 1/2 majolky, česnek, sůl a pepř.

 

 

 

 

Sýrová pomazánka s burskými oříšky

 

100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen.

Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.

 

 

 

 

Sýrová pomazánka na topinky

 

120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka.

V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.

 

 

 

 

Sýrová pomazánka s česnekem

 

3 kusy taveného sýra,   100 g   taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko.

Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka

nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí.

 

 

 

 

Sýrová pomazánka s jogurtem

 

150 g   sýra (gouda, primátor...),   jogurt,   2 natvrdo uvařená vejce,  1 cibule, sůl.

Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt,

osolíme a lehce promícháme.

 

 

 

 

Sýrová šunková pomazánka

 

2 kusy taveného sýra se šunkou,    100 g šunky,    120 g másla,       3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl.

Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.

 

 

 

 

Ševcovský mls

 

500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru

Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.

 

 

 

  Škvarková pomazánka

A/ - škvarky, plnotučná hořčice a cibulka nadrobno nasekaná.
 

B/ - škvarky,    skladkokyselé okurky,    majoránka,   trochu

      česneku   a vajíčko natvrdo.

 

 

 

 

Škvarková pomazánka

 

Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř.

Škvarky   rozmixujeme,    přidáme   nadrobno   nakrájenou    cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.

(Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)

 

 

 

 

Škvarková pomazánka II.

 

Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl.

Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.

 

 

 

 

Šunková pěna

 

6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.

Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.

 

 

 

  Šunková pomazánka
10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo.
 

 

 

 

Šunkové balíčky

 

1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky,

3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru.

Žervé   dobře   promícháme s koprem,   pažitkou,   křenem, osolíme a opepříme. Plátky   šunky   rozložíme,   poklademe   sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet.

Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.

 

 

 

 

Tavená pomazánka

 

100 g   taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester.

Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku.

Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.

 

 

 

 

Tetina pomazánka

 

1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika.

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí.

Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.

 

 

 

 

Tomatová rybí pomazánka

 

250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.

Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky   okurky, drobně   nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.

 

 

 

 

Tuňáková pomazánka

 

185 g   tuňáka ve vlastní šťávě,   185 g tuňáka v oleji,   100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce,

2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.

Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce  nasekáme a   přimícháme  do  směsi  spolu  s   hořčicí.        Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí.

Podáváme s pečivem.

 

 

 

 

Tuňáková pomazánka light

 

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř.

Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.

 

 

 

 

Tuňáková pomazánka na Moničin způsob

 

2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra,

2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice.

Ramu   a   tavený sýr   vyšleháme   elektrickým   šlehačem   do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami...

 

 

 

  Uherská pomazánka

Uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení.

 

 

 

 

Vaječná pomazánka

 

250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice.

Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky

a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva.

 

 

 

 

Vaječná pomazánka


6   natvrdo   vařených   vajec,   100 g   majonézy,   1 lžíce hořčice,    2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka.
Natvrdo   uvařená   vejce   podélně   rozkrojíme,    vyjmeme   žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku.
Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.

 

 

 

 

Vaječná pomazánka s česnekem

 

4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.

Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

 

 

 

  Vajíčková pomazánka

Máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř.
Vejce a okurky   nastrouháme   na   jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí.

 

 

 

  Vajíčková pomazánka

 

A)- 100 g slaniny, 6 vařených vajec, sůl, pepř, zelená petrželka a bílá

      strouhanka.
 

B)- 10 vajec natvrdo, cibule, 2 majolky a tavený smetanový sýr.

 

 

 

 

Vajíčková lahůdková pomazánka

 

6 vajec vařených natvrdo,   6 koleček tvarůžků,   150 g   margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy. Tvarůžky   pomeleme   s   vejci   a   vymícháme   nebo     vyšleháme s margarínem,   cibulkou  a  hořčicí.  Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí.

Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem.

 

 

 

 

Vampíří strach

 

2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl.

Promícháme   majolku a strouhaný sýr.   Nepatrně   zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.

 

 

 

 

Vlašská pomazánka

 

1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu,

100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti.

Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo

rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme.

Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.

 

 

 

 

Zabijačková pomazánka

 

250 g   jaternicového prejtu,    4 stroužky česneku,   křen,   hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.

Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské  nebo  francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.

Příloha topinky nebo chleba.

 

 

 

 

Zeleninová pomazánka

 

2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva.

Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.

 

 

 

 

Zeleninová pomazánka II.

 

3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu.

Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí

a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.

 

 

 

 

Zeleninová pomazánka se sýrem

 

200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy.

Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce

vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.

 

 

 

 

Zeleninová pomazánka se šunkou

 

100 g majolky,   100 g bílého jogurtu,    100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve,   50 g sterilovaného hrášku,

lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků.

Smícháme   majolku  s  jogurtem,   přidáme   nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky

a nakonec   nudličkami   šunky.   Naplníme   vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.

 

 

 

 

Zelná pomazánka

 

Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek.

Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.

Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem

nebo jako podklad na chlebíčky.

 

 

 

 

Židovská pomazánka z vajec a cibule

 

4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.

Vejce posekáme  na  malé   kousky  a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme,

podle  chuti  osolíme a opepříme.    Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.

 

 

 

    Pomazánky